Arnold Schalks, 1996, Plaatsbepaling, Tippelschrift, publicatie, Jozef van Rossum, Joannes Hoes, tippelzone, stichting Kunst en Complex, Keileweg, Rotterdam, Plaatsbepaling

 

Klik hier om 'PLAATSBEPALING' in pdf formaat te downloaden./ Bestandsgrootte: 5,6 MB / INDELING: pagina 1-4: binnenwerk (dubbelzijdig) / pagina 5 & 6: omslag. © 1996, Rotterdam, Arnold Schalks.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INLEIDING / Arnold Schalks, Jozef van Rossum, Joannes Hoes.

De tippelzone is een onopgesmukt bedrijfsterrein, dat twaalf uur per dag op het Rotterdamse openbare wegennet wordt aangesloten. De sobere inrichting is een beleidskeuze: verfraaiing zou een aanzuigende werking kunnen hebben, een effect dat de beleidmakers willen voorkomen.

Nu al meer dan een jaar kijken onze atelierramen uit op de zone. We zijn inmiddels gewend geraakt aan het nog altijd verbazing wekkende tafereel van de functionerende tippelzone.

Al lang spelen wij met de gedachte om iets persoonlijks aan te brengen op het onpersoonlijke terrein. We willen accenten plaatsen in de eentonigheid van de zone.

Hierbij presenteren we een plan dat inspeelt op de realiteit van de tippelzone. Het plan bestaat uit drie voorstellen die een samenhangend geheel vormen. Doel van de voorstellen is de locatie te benoemen, te betekenen of te markeren, kortom de plek te definiëren. De werken voegen zich moeiteloos naar de 'architectuur' van de zone.

Rotterdam, 23 januari 1996.