INLEIDING

Arnold Schalks, de Vrije Schuur, PUNTuit

 

Arnold Schalks nodigde dertien grafisch vormgevers en typografen uit om een nieuwe punt te ontwerpen.

CONCEPT: Typografie is het vak dat zich bezighoudt met de vormgeving van te drukken teksten. De typograaf bedient zich daarbij van letters, afbeeldingen, lijnen, (wit)vlakken en kleur. Een specifiek terrein van de typografie is het ontwerpen van lettertypen. Bestond een ontwerp aanvankelijk uit een 'roman' letterbeeld, later werd daar een 'cursief' beeld aan toegevoegd. Varianten zoals: 'mager', 'vet', 'smal vet' volgden, en zo ontstonden letterfonts. Heersende stijlen en vernieuwingen in de beeldende kunst en de architectuur hebben de typografische vorm steeds sterk beïnvloed. Het aantal lettertypen dat de hedendaagse typografen ter beschikking staat is enorm. Een bezoek aan een willekeurige website, waarop gratis fonts worden aangeboden, levert meer dan 20.000 lettertypen op met tot de verbeelding sprekende namen als 'Accidental Presidency' en 'Zodillinstisstirust'.

Lettertekens worden door de mangel gehaald, geradbraakt, gewalst. Hun contour aan bijtend zuur blootgesteld. Bijna geen teken ontkomt aan de innovatieve blik van de ontwerper. Leesbaarheid is een relatief begrip geworden. Tot nu toe ontsprong slechts één teken de vernieuwingsdans. Een adempauze...... Een leesteken: de weinig spectaculaire maar cruciale punt.

Kunstruimte de Vrije Schuur nam deze waarneming als uitgangspunt voor het project PUNT uit. De Vrije Schuur nodigde typografen en vormgevers (m/v) uit om zich over het fenomeen 'punt' te buigen. Zij werden uitgedaagd om een prikkelende, revolutionaire, definitieve, nieuwe punt uit te vinden. Is het onder vaktypografen sport om een zo uitgebreid mogelijke letterfamilie met zoveel mogelijk tekens te ontwerpen, in dit geval is soberheid geboden. Het te ontwerpen en door de ontwerper te benoemen letterfont zal tot slechts één teken worden ingedikt: de punt.

OPDRACHT:

 

Arnold Schalks, de Vrije Schuur, PUNTuit

SCHUURPAPIER No. 6

gids bij de tentoonstelling /

14 pagina's / A 5 formaat

oplage: 150 stuks

Klik hier om 'SCHUURPAPIER #6' in pdf formaat te downloaden./ Bestandsgrootte: 4,3 MB / © 2005, Rotterdam, Arnold Schalks.