terug naar de plank

EEN UITGESPROKEN WAN

 

Deze documentaire is gemaakt als onderdeel van de samenwerking tussen Het Taalmuseum en het Rotterdamsch Leeskabinet van de Erasmus Universiteit. Samen organiseren zij jaarlijks een middag vol Surinaamse taal en cultuur. Tijdens de eerste editie in 2022 deed Arnold Schalks zijn verhaal over de maak van Someni tongo: een simultaanvoordracht van het beroemde gedicht "Wan" van Dobru volgens de dadaïstische traditie. Na zijn inleiding toonde hij het publiek de registratie uit 2008, live opgenomen in de STVS studio te Paramaribo, Suriname.

Na het tonen van Someni tongo waren vele leden van het publiek er stil van. In de voordracht staan vele verschillende bevolkingsgroepen samen op een podium. Elk spreekt dezelfde tekst uit - Wan door Dobru - maar dan wel in de eigen taal. "Zo zou Suriname moeten zijn", zei een mevrouw uit het publiek, "samen met elkaar leven, ondanks de verschillen in taal en kleur."

Op 9 mei 2023 waren Oldmates en Fresco Sam-Sin te gast bij Arnold Schalks in zijn atelier. Daar deed Schalks, in één take, zijn verhaal opnieuw.

Video: Oldmates, Leiden

© 2023 Het Taalmuseum

 

taalmuseum.nl

 

Klik hier om het uitgebreide projectdossier in .PDF-formaat te downloaden / Bestandsgrootte: 900 KB / 60 pagina's. / © 2008, Rotterdam, Arnold Schalks.