INLEIDING

Arnold Schalks, 2011, Lohengrin, muziektheater, opera, Richard Wagner, David Prins, Alexander Rumpf, Marrit van der Burgt, Johann Kleinheinz, Matthias Letsch, Julia Scheeler, Ellen Piendl, Mehrzad Montazeri, Susanna von der Burg, Jennifer Maines, Joachim Seipp, Marc Kugler, Vladimir Baykov, Andreas Mattersberger, Joshua Lindsay, Michael Gann, Dale Albright, Ansgar Matthes, Andreas Mattersberger, Matthias Wölbitsch, Sebastian Kroggel, Jerzy Kasprzak, Wiltener Sängerknaben, Rupert Larl, Herbert Kuen, Gerhard Müller, Isidor Spiegl, Phllipp Baumgartner, Iris Agstner, Michael D. Zimmermann, Ines Federspiel, Christa Oberlacherer, Rainer Ebenbichler, Karl Gögele, Gerald Kofler, Roman Fender, Dieter Lena, koor en extrakoor Tiroler Landestheater, Tiroler Symphonieorkest Innsbruck, Tiroler Landestheater Innsbruck

Voorstel voor de Lohengrin affiche (afgewezen door de publiciteitsafdeling van het theater).

Lohengrin is een romantische opera in drie bedrijven van de Duitse componist Richard Wagner (1813–1883). Tijdens een kuur in Marienbad in 1845, een paar maanden na de voltooing van Tannhäuser, schreef Wagner een eerste opzet voor de opera in proza. In de herfst werkte hij de teksten uit tot een libretto en in 1848 voltooide hij de compositie. Lohengrin ging op 28 augustus 1850 in première in het Großherzoglichen Hoftheater in Weimar, gedirigeerd door Franz Liszt.

Wagner's Lohengrin is gebaseerd op de figuur Loherangrîn uit het middelhoogduitse versepos Parzival van Wolfram von Eschenbach en de middeleeuwse legenden van de Heilige Graal. Wagner plaatste zijn verhaal tegen een historische achtergrond: in de eerste helft van de 10e eeuw in het toenmalige hertogdom Brabant rondom Antwerpen.

Met Lohengrin opent de intendante Ks. Brigitte Fasbaender na 13 dienstjaren haar laatste speelseizoen bij het Tiroler Landestheater. De vormgeving was geheel in Nederlandse handen: David Prins regisseerde, de kostumering was van Marrit van der Burgt en Arnold Schalks ontwierp het decor.

Lohengrin ging op zondag 25 september om 18.00 uur in de Grote Zaal voor een uitverkocht huis in première. De volgende 10 voorstellingen zijn op in 2, 8, 16 en 30 oktober, 5 en 20 november, 4 en 18 december 2011 en op 15 en 28 januari 2012. De voorstellingsduur is ongeveer 4 uur.