OVER ELISABETH BAS (EB)

De kern van Elisabeth Bas* (van voren een vrouw en van achteren een man) bestaat uit actrice Ellen van Rossum en schrijver/beeldend kunstenares Sylvia de Boer. Deze samenwerking is ontstaan vanuit chemie en gelijkgestemde préoccupatie. Beelden zijn de ingang voor tekst, in een taal die het midden houdt tussen theater, poëzie en performance. Kunst loopt net naast de gebaande paden, totdat ook daar een gebaand pad ontstaat. De onderste laag naar boven, de binnenkant naar buiten, het onbewuste een stem geven, dat is de opdracht die EB zichzelf stelt. Sober, maar niet gemakzuchtig, wil EB met minimale middelen een zuiver verhaal vertellen.

www.sylviadeboer.nl/

www.elisabethbas.nl/

 

Arnold Schalks, 2011, La Garçonne (een theatrale zoektocht naar identiteit), muziektheater, Sylvia de Boer, Ellen van Rossum, Cora Schmeiser, Meindert Velthuis, Lique van Gerven, Sybrand van der Werf, Eveline Blok, Lukas Roels, theatergroep Elisabeth Bas, Winnie Teschmacher, De Ketelfactory, Theater Walhalla Rotterdam, Theater a/h Spui Den Haag, Elisabeth Bas

* Elisabeth Bas (1571-1649) was de echtgenote van een scheepskapitein die in 1627 overleed. Hij liet zijn vrouw achter met vier kinderen. In 1640 kreeg Ferdinand Bol de opdracht om een portret van haar te schilderen. Het beroemde schilderij is in bezit van het Rijksmuseum. Elisabeth Bas was ook een sigarenmerk dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw bekend stond om zijn sigarenbandjes met haar portret.