terug naar projecten voor/met kinderen

Tekenworkshop voor kinderen in het theater van Boekhandel Donner naar aanleiding van de presentatie van het boekje 'De Andere Werkelijkheid van Jeroen Bosch' van de schrijver Paul van Loon. 5 mei 2001 van 14.00 - 15.30 uur.

TWEE WERKELIJKHEDEN

 

Arnold Schalks, 2001, twee werkelijkheden, tekenworkshop voor kinderen, Jeroen Bosch, Paul van Loon, Donner, Rotterdam

In het theater wordt een aantal tafels zo opgesteld, dat er twee gescheiden werkgroepjes kunnen worden gemaakt. Elk werkgroepje beschikt naast over een eigen werkplek, ook over eigen materiaal en een eigen presentatieplek. De twee werkplekken hebben een eigen naam: de ene groep tafels heet de 'Nachttafel', de andere de 'Dagtafel'.

Inrichting en uitvoering

Nachttafel

Aan de Nachttafel worden 'Nachttaferelen' getekend. Hier wordt uitsluitend met wit potlood op zwart papier gewerkt. Aan deze tafel worden dingen getekend die het daglicht niet kunnen verdragen. Kinderen kunnen zich met het witte potlood op het donkere papier bijlichten, en de alleen 's nacht tevoorschijn kruipende monsters, duivels en spoken en andere griezels zichtbaar maken, voordat die weer schichtig in de nacht verdwijnen. Alle tekeningen die aan de Nachttafel worden gemaakt komen terecht in het 'Nachtboek': een zwarte ordner die op een met een zwarte doek bedekte sokkel wordt gepresenteerd. Het publiek kan daarin de produktie van de Nachttafel bekijken.

Arnold Schalks, 2001, twee werkelijkheden, tekenworkshop voor kinderen, Jeroen Bosch, Paul van Loon, Donner, Rotterdam

De sokkel is opgesteld in de 'Nachthoek' en wordt bewaakt door een aan de wand bevestigde afbeelding van de eerste kopvoeter.

Dagtafel

Aan de Dagtafel worden 'Dagtaferelen' getekend. Hier wordt uitsluitend met kleurpotlood op wit papier gewerkt. Aan deze tafel worden vrolijke, fleurige dingen getekend. Kinderen kunnen zich uitleven op onderwerpen die met de zonnige kanten van het bestaan te maken hebben, skaten, vakantie, feesten. Alle tekeningen die aan de Dagtafel worden gemaakt komen terecht in het 'Dagboek': een witte ordner die op een met een witte doek bedekte sokkel wordt gepresenteerd. Het publiek kan daarin de produktie van de Dagtafel bekijken.

Arnold Schalks, 2001, twee werkelijkheden, tekenworkshop voor kinderen, Jeroen Bosch, Paul van Loon, Donner, Rotterdam

De sokkel is opgesteld in de 'Daghoek' en wordt bewaakt door een aan de wand bevestigde afbeelding van de tweede kopvoeter.

Het is de bedoeling dat de kinderen plaats nemen aan beide tafels en zowel een Nacht- als een Dagtafereel maken. Alle voltooide tekeningen worden, na de naam van de ma(a)k(st)er op de achterzijde te hebben vermeld eerst in de ordners verzameld. Kinderen die hun tekening mee naar huis willen nemen, kunnen die op een nader te bepalen datum afhalen.