DE ANDERE KRANT

 

Arnold Schalks, 2008, de andere krant, groepstentoonstelling, De Weser Bootschap, de Surinoemer, the Daily Level, Overkrant, De Andere Hand, Carolien Provaas, Mia van der Burg, Pim van Halem, Rotterdamse Museumnacht, Nederlands Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam, NRC-pand in 1954

Rechts het NRC-pand in 1954.

Het gebouw waarin de tentoonstelling plaatsvindt werd in 1874 gebouwd door de architecten Bellingwout en van Binsbergen als het hoofdkantoor van de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Meer dan honderd jaar lang hebben hier de drukpersen gedraaid voor de krant die vandaag de dag onder de naam NRC-Handelsblad verschijnt. In 1994 vond het Nederlands Foto Instituut en Fotoarchief er onderdak en werd een deel van het pand tot tentoonstellingsruimte omgebouwd.

 

Arnold Schalks, 2008, de andere krant, groepstentoonstelling, De Weser Bootschap, de Surinoemer, the Daily Level, Overkrant, De Andere Hand, Carolien Provaas, Mia van der Burg, Pim van Halem, Rotterdamse Museumnacht, Nederlands Foto Instituut, Witte de Withstraat 63, Rotterdam, Nederlands Foto Instituut in 2005

Het Nederlands Foto Instituut in 2005.

In mijn bijdrage aan "De Andere Hand" wil ik de opeenvolgende historische aspecten van deze plek in één beeld vangen: "De Andere Krant" is een tentoonstelling van kranten en archiefmateriaal.

Grafische vormgeving loopt als een rode draad door mijn autonome werk. Tot op heden gaat er geen van mijn projecten, tentoonstellingen, kunstevenementen of theatervoorstellingen voorbij zonder de uitgave van een begeleidende uitnodigingskaart, programma, multiple of een andere vorm van publicatie. Een handvol drukwerk valt onder de categorie krant. De vier getoonde exponenten geven een representatief beeld van mijn omgang met de letteren. In de vitrine zijn voorwerpen te zien die als (bij-)product ontstonden van de projecten waarvan de kranten verslag doen.