ARNOLD SCHALKS INTERNET ARCHIEF / projecten en exposities

terug naar curriculum

2020

mit leichtem Gepäck, Ministerie voor 'Heimat, Kommunales, Bau und Gleichstellung', Düsseldorf.

mit leichtem Gepäck (met lichte bepakking) | Bijdrage aan groepstentoonstelling / 9 juni - 11 september 2020, Ministerie voor 'Heimat, Kommunales, Bau und Gleichstellung', Düsseldorf.

 

2016

Arnold Schalks, de Overeenstemming, stichting Verborgen Landschap, Schaarsbergen

de overeenstemming

Werkverblijf, verkenning en schrijfopdracht op uitnodiging van de stichting Verborgen Landschap. Sinds 2013 nodigt de stichting beeldend kunstenaars uit om op onderzoek te gaan in het verborgen landschap aan de noordrand van Arnhem. In juni 2016 was het mijn beurt. Vanuit het gastenverblijf van de Buitenplaats Koningsweg in Schaarsbergen ging ik op zoek naar klanksporen in het gebied. Mijn bevindingen zijn gebundeld in een door Jaap Kroneman vormgegeven cahier, dat vanaf 17 november 2016 zowel geprint verkrijgbaar, als online te bekijken is op de Verborgen Landschap-website / 20 juni - 3 juli 2016, Buitenplaats Koningsweg, Schaarsbergen.

 

2014

De Nationale Zinnenbank

Deze in Rotterdam gevestigde instelling produceert en beheert een analoog kaartsysteem van fiches, waarop met de hand gestempelde ‘gewone’ Nederlandstalige hoofd- en bijzinnen zijn aangebracht. Ze werden door een deskundige redactie uit hun context gelicht om ze, als afzonderlijke goudbaren uit een onmetelijke goudvoorraad, op een dienblad te tonen en hun glans recht te doen. Op deze wijze brengt de bank zijn doelstelling: het zinsdelen in de praktijk. Opgericht op 21 juli 2014 te Rotterdam.

 

VIDEO VAREO 4

Vierde aflevering van een compilatie van kunstvideos, geselecteerd door Kathrin Wolkowicz en Toine Horvers. Bijdragen van Dóra Benyó, Hilde van den Dobbelsteen, Henk Geraedts, Luuk Smits, SpOp, Emma Rushton/Derek Tyman, Arnold Schalks (Someni Tongo), Andreas Wutz en Mels van Zutphen.14 - 27 april 2014, Sub Urban Video Lounge, Rotterdam.

 

2013

Inf. ins.

Bijdrage aan de gelijknamige tentoonstelling in de Leeszaal Rotterdam West, waarbij kunstenaars kunstwerken in boeken (ver-)stopten. Opening zaterdag 21 september om 15 uur met een performance van Yelena Myshko. De tentoonstelling loopt totdat het laatste bewerkte boek van de Leeszaalschappen is verdwenen. Leeszaal Rotterdam West, Rijnhoutplein 3, Rotterdam

 

2010

PUSTE

foto: Horst Griese

Bijdrage aan de kunstmanifestatie Klondike River in Schuppen 1, een voormalige opslagloods aan de Bremer Europahaven, met een programma van acties, installaties, sculpturen, performances, film, muziek & lezingen. Opening vrijdag 8 oktober 2010, 19 u. Schuppen 1, Konsul-Smidt-Straße, Überseestadt, Bremen, 9 - 23 oktober 2010, di-za van 17-22 u, zo van 15-19 u.

 

Paramaribo Perpectives

foto © Job Janssen Jan Adriaans

Bijdrage Someni tongo aan een grote groepstentoonstelling met installaties, schilderijen, foto's, sculpturen en video's van een zelfbewuste generatie Surinaamse en Nederlandse kunstenaars. De tentoonstelling is de afsluiting van een intensieve artistieke uitwisseling tussen kunstenaars uit Rotterdam en Paramaribo. Hoe bepalen culturele achtergrond en historische bagage ons perspectief op actuele maatschappelijke vraagstukken? Thema's als afkomst en toekomst, geschiedenis en politiek, culturele identiteit en maatschappelijke actualiteit worden onderzocht en belicht vanuit het perspectief van de kunst. TENT. Witte de Withstraat 50, Rotterdam, Van 10 september t/m 7 november 2010.

 

ParamariboSPAN

Een tentoonstelling in en rondom de monumentale directeursvilla in de achtertuin van de Surinaamsche Bank - samengesteld door Thomas Meijer zu Schochtern (NL) and Christopher Cozier (TT) - én een publicatie én een weblog in één. ParamariboSPAN markeerde zowel het 145-jarige bestaan van de Surinaamsche Bank als de afronding van het vierjarig uitwisselingsproject 'ArtRoPa' van beeldend kunstenaars uit Rotterdam en Paramaribo, dat werd geïnitieerd door het Rotterdamse CBK. De Surinaamsche Bank, Paramaribo, 26 februari t/m 14 maart 2010.

 

2009

HET BINARIUM

Kunstproject in het kader van het 40e Poetry International Festival. Van 12-19 juni 2009 tussen 16 en 24 uur dagelijks te zien in de Rotterdamse Schouwburg.

 

2008

SOMENI TONGO

Community project waarin poëzie en voordracht centraal staan. In het kader van het Nederlands-Surinaamse culturele uitwisselingsproject ArtRoPa. Paramaribo, 22 en 29 november 2008.

 

De Andere Krant

Bijdrage aan de tentoonstelling 'De Andere Hand' waarin autonoom werk te zien was van (freelance-)medewerkers van het Nederlands Fotomuseum. Locatie: voormalige vestiging van het Nederlands Fotomuseum, Witte de Withstraat 63, Rotterdam. 1, 2, 7, 8 en 9 maart van 12-17 uur 2008.

 

Surinoemer-website

Op woensdag 13 februari 2008 werd de Surinoemer-website officieel in gebruik genomen. De website fungeert als online kiosk en digitaal krantenarchief. Daarnaast herbergt de website een database van Surinaamse poëzie: de prakseri bangi / gedachtenbank. In de database is mijn keuze uit het werk van 50 Surinaamse dichters opgenomen. 13 februari 2008.

 

2007

ArtRoPa

Oriëntatiebezoek aan Suriname en de uitgave van het eerste nummer van nieuwsblad de Surinoemer als opmaat voor een uitwisselingsproject met kunstenaars uit Paramaribo en Rotterdam, geïnitieerd door het Rotterdamse Centrum Beeldende Kunst. 8 november - 13 december 2007.

 

Denkbeelden

Vier linosnedes gemaakt in opdracht van de kunstuitleen 'Delftkunst'. Opleverdatum 22 oktober 2007.

 

2006

NETWERK II

Bijdrage aan de kunstmanifestatie Poetry and Art in het kader van het 37e Poetry International Festival. 17 - 23 juni 2006 in de Rotterdamse Schouwburg.

 

DINGEN II

Duotentoonstelling met Jan Krommenhoek ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van stichting Kunst & Complex. Keileweg 26, Rotterdam. 9, 10 en 11 juni 2006.

 

NETWERK

'Verlichting' op 3 locaties ter gelegenheid van de fusie van de DiscOtake, Openbare Bibliotheek en Kunstcentrum Delft tot DOK. Met Barbara Witteveen. 18 maart - 28 april 2006. Finissage op 28 april vanaf 19:00 uur.

 

2005

PUNTuit

Organisatie, samenstelling, productie en vormgeving van de zesde tentoonstelling in kunstruimte de Vrije Schuur. september/oktober 2005.

 

Dwelling for intervals

Tweedaagse retraite in This Neck of the Woods, het gastenverblijf van beeldend kunstenaar Yvette Poorter in haar achtertuin aan de Harddraverstraat te Rotterdam. 15-16 oktober 2005.

 

Bloemlezen

Organisatie, samenstelling, productie en vormgeving van de vijfde tentoonstelling in kunstruimte de Vrije Schuur. Mede-conservatoren: Jozef van Rossum en Rob Streevelaar, juni 2005.

 

Spare

Organisatie, samenstelling, productie en vormgeving van de vierde tentoonstelling in kunstruimte de Vrije Schuur, april 2005.

 

Composed Compost

Organisatie, samenstelling, productie en vormgeving van de derde tentoonstelling in kunstruimte de Vrije Schuur, maart 2005.

 

SMACK!

Organisatie, productie en vormgeving van de tweede tentoonstelling in kunstruimte de Vrije Schuur. Gastconservatoren: Conny de Vugt en Jip Vermond, februari 2005.

 

2004

SPUTNIZA - die Ausstellung - "Wir können auch anders!"

Bijdrage aan de groepstentoonstelling in het Kunsthaus Dresden / Städtische Galerie für Gegenwartskunst, Dresden. 4 december 2004 - 23 januari 2005.

 

V.S.

Organisatie, samenstelling, productie en vormgeving van de eerste tentoonstelling in kunstruimte de Vrije Schuur. Dertig kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben het letterpaar 'VS' op geheel eigen wijze geïnterpreteerd en vormgegeven. november 2004.

 

 handgemenge

Handgemenge

Bijdrage 'Handhaben' aan de groepstentoonstelling ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van de Produzentengalerie plan.d., Erkratherstraße 88 Düsseldorf. 7 - 28 februari 2004.

 

 2002

Waterfront Festival

Representatie van en lezing over het Communicating Vessels project door Alan Moore, directeur van WMF video in het 'Media Pavilion'. Aula van de New York Public Library, Staten Island (US), 22 juni en 13 juli 2002.

 

Hindernisbaan voor honden

Bijdrage aan de tentoonstellingsreeks Lichthaus Plus Neue Kunst rond het Bremer Lichthaus. De feestelijke opening vond op zondag 5 mei 2002 om 15.00 uur plaats met een demonstratie van het parcours door de hondenschool 'Jolly Jumpers' uit Ganderkesee. Aansluitend konden honden onder deskundige begeleiding het parcours met hun vrouwtjes en baasjes verkennen. Als bijprogramma werd een KynoKino (bewegende beelden voor hond en mens) aangeboden en hotdogs zolang de voorraad strekt. Locatie: De groenstrook aan de Dockstraße tussen Hermann-Ehlers-Platz en de Werftstraße in Gröpelingen. Opstelling 5 mei - 2 juni 2002.

 

Onder zeil onder de zoden (bij wijze van voorproef)

Bijdrage aan de tweede editie van Motel Mozaïque. Speciaal voor Motel Mozaique heeft TENT. aan een vijftiental kunstenaars en ontwerpers gevraagd om een slaapgelegenheid te ontwerpen voor een (of twee) specifieke Motel-gasten. Overnachtingen op 5 en 6 april 2002 in TENT. Witte de Withstraat 50, Rotterdam.

 

 

Unterhaltung für Deutschland (Vermaak voor Duitsland)

Op zoek naar een eigenaardige kultuur.

Luisterboek met hoorstukjes, verontschuldigingen, een bosloop, een sample-schakel-toespraak (samengesteld uit voordrachten van Willy Brandt, Otto Schilly, Werner Herzog, F.J. Strauss en Rudolf Augstein), muziek, een woordspel, een prijsuitreiking en nog veel meer.... Bijdragen van Martin Baltscheid, Ceer Schulz, Klaus Sievers en Arnold Schalks. Audio CD: 55 min, ISBN 3-9807699-2-5. "dizzy..." Verlag Hoffeldstraße 56, Düsseldorf.

 

 2001

Colonia non olet

Een wandeling dwars door de binnenstad van Keulen in 2 x 4711 stappen. Traject: Alteburger Wall 1 via Severinstor naar Eigelsteintor en vice versa. Inloopperiode: 29 oktober - 30 december 2001. Eenmalige officiële voettocht met publiek en videoregistratie: 31 december 2001 vanaf 11.47 u.

 

That which Remains II

Groepstentoonstelling samengesteld door Ron Rocco met werk Teresa Cebrian, Amanda Guest, Mara Held, Tamiko Kawata. Kathleen Kucka, Fred van Eldijk en Arnold Schalks. The Lowe Gallery at The Hudson Guild, 441 West 26th Street, New York. 11 oktober - 21 november 2001.

 

Memo

Werk in uitvoering in het Rotterdamse stadskantoor als onderdeel van het overkoepelende project Dream Garden. Overig werk van 23 kunstenaars uit binnen- en buitenland geselecteerd door de Oostenrijkse kunstenares Daniela Swarowsky. Stadskantoor, Rodezand 18, Rotterdam. 1 oktober - 15 november 2001. Open huis op vrijdag 19 oktober & vrijdag 2 november 2001.

 

Gothaer Kunstforum

Verblijf in het gastatelier van het Rotterdamse Centrum Beeldende Kunst in het Gothaer Kunstforum, Alteburger Wall 1, Keulen. 1 september - 31 december 2001.

 

2000

That which Remains I

Groepstentoonstelling met Teresa Cebrian, Fred van Eldijk, Robert Seng en Ron Rocco in Bernadette Salvage Fine Art, 59 Harrisson Avenue, Williamsburg New York. 14 oktober - 5 november 2000.

 

plän.e

Bijdrage aan de tweemans-tentoonstelling met Klaus Sievers, getiteld: Zubehör für die Pflege und Erhaltung der deutschen typografischen Landschaft. Produzentengalerie plan.d., Erkratherstraße 88 Düsseldorf. 31 maart - 30 april 2000.

 

1999

Both Ends Meet II / Art in the open 1999

Tentoonstelling met maritieme multiples in het kader van het gelijknamige plaatselijke cultuurevenement. Quay Art, 43 High Street, Hull (UK). 22-26 september, 1999.

Concept Both Ends Meet I

 

 

 

ONGEVRAAGD DRUKWERK en andere vormen van artistieke vrijgevigheid

Expositie van kunstenaarsedities en -publicaties voor autonome distributie

I) Sandberg 2, Korte Achterstraat 2, Hoorn. 22 november 1998- 3 januari 1999. II) Exposorium, De Boelelaan 1105, Amsterdam. 10 maart - 26 april 1999.

 

1998

Communicating Vessels

Artist-in-residence project met maritieme bijdragen aan het interdisciplinaire project 'Ahab's Wife'. Kiosk en openbare dienstverlening in de Staten Island Ferry terminal en een 'homepage' als aanlegsteiger op het worldwideweb. Samenwerking met de New Yorkse beeldend kunstenaar Ron Rocco. Onder auspiciën van Snug Harbor Cultural Center, Staten Island, New York (USA). Voorbereidingsfase: 23 juli - 31 augustus 1998. Openstelling kiosk: 1 - 14 september 1998. Voor meer informatie klik: the Daily Levels #1-14 en Waterline tours.

 

Traumstationen

Bijdrage aan de tentoonstelling 'Zellen' in het dormitorium van het voormalig Cisterciënzerklooster Arnsburg bij Lich (D). Een project van Kunstforum "Zwischenräume". 13-20 maart 1998.

 

1997

schillen voor de kunst

Openbare dienstverlening in het kader van het Nederlands Canadese culturele uitwisselingsproject 'ReBOUNCE<Victoria'. Samenwerking met de Canadese kunstenaar Annette Witteman en fotograaf Jay Papik. Locatie: Het trottoir voor 'Villa Alckmaer', Westersingel 83, Rotterdam. Fase 1: Openbare schil-actie, Koninginnedag 30 april 1997. Fase 2: Openlucht portret galerie, 7 t/m 11 mei 1997.

 

1996

de mobilisatie

Kunstproject met Noud Heerkens in het kader van de tentoonstellingsserie 'DGR #4/Over het denkgedeelte'. Kunstcentrum 'De Gele Rijder', Korenmarkt 43, Arnhem. 29 november - 22 december 1996. Voor meer informatie, klik: denkramenzemen

 

Zwei Bauern Ensembles & Milchgeschirr durch die Zeiten

Expositie op uitnodiging van de Ettingshäuser Förderkreis 'KUNST-MENSCH-KIRCHE', Rathausstraße 1, Reiskirchen-Ettingshausen (D). De opening, op 1 september 1996, werd voorafgegaan door een processie. Medewerking verleenden: Andre Dekker, Maarten van Gent, Cora Schmeiser, Jürgen Fietze e. v. a. 1 t/m 8 september 1996.

 

1995

BOUNCE> Rotterdam

Nederlands-Canadees cultureel uitwisselingsproject. Locatie: Het Saint Norbert Arts & Cultural Centre (SNACC) en rond de ruïne van het Trappistenklooster 'Our Lady of the Prairies' in Saint Norbert, Manitoba, Canada. Werkperiode: 9 mei t/m 24 juni 1995. / Tentoonstelling: 25 juni t/m 31 oktober 1995. Voor meer informatie, klik: de A van Canada.

 

[...] Taal, Toon, Tijd

Een samenwerkingsprojekt van beeldend kunstenaars Arnold Schalks, Andre Dekker en toonkunstenaar Hans Riphagen. CBK Tentoonstellingen, Westersingel 83, Rotterdam. 1 t/m 29 april 1995. Voor meer informatie, klik: [...].

 

1994

Twee boerenensembles

Tentoonstellling in galerie 'Jorge Alyskewycz', 14 rue des Taillandiers, Parijs. 5 november - 31 december 1994.

 

Dahin, dahin! (een opening).

Tentoonstellling in Centrum Beeldende Kunst Tentoonstellingen, Westersingel 83, Rotterdam. 3 t/m 18 september 1994.

 

Reederei SCHALKS (Übersetzungen)

Maritiem project, Galerie im KünstlerHaus, am Deich 68/69, Bremen. Werkperiode: 23 december 1993 - 20 februari 1994. / Tentoonstelling: 10 - 26 februari 1994. Voor meer informatie, klik: Vertalen is leuk! / Werfgeluiden / Rederij SCHALKS (Übersetzungen) kwartetspel / Reederei SCHALKS (Übersetzungen) presenteert 1995 (kalender).

 

1993

Logement voor rusteloze elementen

Organisatie, vormgeving en bijdrage aan het tweede deel van het cultureel uitwisselingsproject 'De Idiomas desiguales/uit ongelijke talen' van kunstenaars van de Rotterdamse stichting 'Kunst & Complex' en het Spaanse kunstenaarscollectief 'A ua Crag'. Keileweg 26 - 28, Rotterdam. Werkperiode: 20 - 30 september / Tentoonstelling: 1 t/m 17 oktober 1993.

 

Een put voor Aranda

Bijdrage aan het eerste deel van het cultureel uitwisselingsproject 'De Idiomas desiguales/uit ongelijke talen' van kunstenaars van de Rotterdamse stichting 'Kunst & Complex' en het Spaanse kunstenaarscollectief 'A ua Crag'. Calle Barrio Nuevo 13 en Biblioteca Municipal, Aranda de Duero. Werkperiode: 1 - 23 juni / Tentoonstelling: 24 juni - 19 juli 1993.

 

Heidegger Reisen

Tentoonstelling in het Kasteel van Rhoon, Dorpsdijk 63, Rhoon. 22 januari - 7 maart 1993. Voor meer informatie klik: Op weg naar de taal (een reisvertaling) of Reisgids Heidegger Reisen.

 

1992

Lichaam in beweging

Tentoonstellling in V & D-filiaal Veenplein, 3e etage, Vlaardingen. 14 november - 14 december 1992.

 

KunstRAI 1992

Tentoonstelling in de stand van de Rotterdamse galerie 'het Veem'. Werkpresentatie van Holger Bunk en Arnold Schalks. 3 - 7 juni 1992.

 

Op weg naar de taal (een reisvertaling)

Tentoonstelling in galerie 'het Veem', Witte de Withstraat 44 I, Rotterdam. 1 - 29 maart 1992.

 

1991

Kunst/Kulturen

Bijdrage aan het 2e kunstenaarssymposium Reiskirchen/Ettingshausen (D). Werkperiode: 7 mei - 7 juni 1991 / Tentoonstelling: 8 - 15 juni 1991.

 

Chimères

Tentoonstelling in Expo H&K, Mathenesserdijk 410 - 418, Rotterdam. 3 - 24 maart 1991.

 

1990

..., dat de maan oren hebben.

Tentoonstelling met leden van stichting 'Kunst & Complex', Keileweg 26 - 28, Rotterdam. 31 augustus - 16 september 1990.

 

Herinneringen (bij wijze van afscheid).

Tentoonstelling in galerie 'Westersingel 8', Westersingel 8, Rotterdam. 22 december 1989 - 22 januari 1990..

 

1989

In den Dörfern/aus den Städten

Bijdrage aan het 1e kunstenaarsymposium Reiskirchen/Ettingshausen (D). Werk/tentoonstellingsperiode: 26 juni - 9 juli 1989.

 

Bericht aus Holland

Tentoonstelling in galerie Carla Stützer, Kamekestraße 21, Keulen (D). 24 februari - 3 april 1989.

 

1988

VBK Dordt

Tentoonstelling in de Voorstraat 396, Dordrecht. 7 - 29 mei 1988.

 

Arnold Schalks

Tentoonstelling op de eerste verdieping Galerie 'Westersingel 8', Westersingel 8, Rotterdam. 19 februari - 21 maart 1988.

 

1986

OMNIET

Tentoonstelling in voormalige politiepost, Eendrachtsplein 3, Rotterdam. 24 januari - 2 februari 1986.

 

1985

Der Wechsel / de wissel

Kunstenaarsuitwisseling Rotterdam / Düsseldorf, Münsterstraße 446, Düsseldorf (i.s.m. het Goethe Institut Rotterdam). 6 september - 22 september 1985.

 

1984

de Pier exposeert

Jaarlijkse presentatie van de kunstenaars van stichting 'Kunst & Complex', Sint Jobsweg 20 Rotterdam. 28 - 29 september en 6 - 7 oktober 1984.

 

1983

dingen

Eindexamenexpositie van drie T.S.O.-studenten in de hal van het gebouw van de Academie van Beeldende Kunsten, Blaak 10, Rotterdam. 21 t/m 25 maart 1983.

 

1981

stichting Kunst & Complex exposeert

Presentatie van de kunstenaars van stichting 'Kunst & Complex', Sint Jobsweg 20, Rotterdam.

 

Jong Talent

Jong Talent presenteert nieuw werk in galerie Black Cat, Mauritsweg 56 te Rotterdam. Muzikale omlijsting: Montovani. 8 mei 1981.

 

1980

 

Bombardement

Low-budget tentoonstelling met puinhoop van Jong Talent naar aanleiding van de 40e herdenking van het bombardement op Rotterdam in 1940. Galerie Black Cat, Mauritsweg 56 te Rotterdam. 14-16 mei 1980.

 

Tentoonstelling

Met bijdragen van de drie Jong Talent leden in de hal van de ABK aan de G.J. de Jonghweg 4 in Rotterdam. Driedimensionaal werk, zeefdrukken, cartoons en poëzie. 4 en 5 maart 1980.

 

1979

'Aktie Kerstpakket'

Muzikale uitpak-performance door Jong Talent in samenwerking met kunstenaarcollega's Peter Donkers (elektrische gitaar) en Niek Kortekaas (altsaxofoon) in de hal van de kunstacademie, G.J. de Jonghweg 4, Rotterdam. 20 december 1979.

 

Oprichting van Jong Talent

Samenwerkingsverband met mede-kunstacademiestudenten Paul Henning en Marcos Carrasquer. Diverse subversieve activiteiten in de marge van het kunstbedrijf. Vanaf oktober 1979.